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Jan. 29, 1982

Mr. Ray B. Killough, Manager
Design, Construction & Production
Piedmont Natural Gas Company
Post Office Box 33068
Charlotte, NC  28233

Dear Mr. Killough:

We are sorry for the delay in answering your letter in which you discussed your interpretation of
section 192.725(2).  Our agreement with your interpretation is enclosed.

If we can be of any further assistance, please call.

Sincerely,

Melvin A. Judah
Acting Associate Director
for Pipeline Safety Regulation
Materials Transportation Bureau

Enclosure
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No. 82-1
Date;  January 29,1982

DEPARTMENT OF TRANSPORTATION

RESEARCH AND SPECIAL PROGRAMS ADMINISTRATION

MATERIALS TRANSPORTATION BUREAU

_________________________________________________________________ PIPELINE
SAFETY REGULATORY INTERPRETATION
_________________________________________________________________

NOTE:A pipeline safety regulatory interpretation applies a particular rule to a particular
set of facts and circumstances, and, as such, may be relied upon only by
those persons to whom the interpretation is specifically addressed.

SECTION: 192.725(a)

SUBJECT: Test Requirements for Reinstating Service Lines

FACTS: Section 192.725(a) states, in part, that "each disconnected service line must be
tested in the same manner as a new service line, before being reinstated."

Question:  What is the meaning of "disconnect" as used in section 192.725(a)?

Interpretation:  The ordinary meaning of "disconnect" is to detach or physically
separate.  This meaning is intended under section 192.725(a) as indicated by the
notice of proposed rulemaking (Notice 70-5, 35 FR 5482) upon which the rule
was based.  This meaning is also consistent with the purpose of the tests.  Pressure
tests are required for new service lines under Subpart J to assure that potentially
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hazardous leaks are discovered.  Such leaks could arise during construction or
repair activity required to reconnect a service line that has been physically
separated.  This physical separation does not necessarily occur at or near the gas
main but may occur anywhere along the length of a service line.  A disconnection
of this type may be caused by outside forces, routine maintenance, or by
compliance with the abandonment requirements of section 192.725(b).

Within the industry, the word "disconnect" is sometimes used to refer to temporary
discontinuance of service by closing the gas service valve.  The rules proposed
under Notice 70-5 above and finally adopted as sections 192.725 and 192. 727
indicate that this variation of the meaning of disconnect was not intended under
either section.  Therefore, a "disconnected" service line is a service line that has
been physically separated from a main and does not include a service line that
remains physically connected to the main, or has been taken out of service by
closing a valve between the main and service line.

Melvin A. Judah
Acting Associate Director
for Pipeline Safety Regulation
Materials Transportation Bureau


